top of page

Online gitaarles en liedjes

Gitaarversterker kopen

Bijgewerkt op: 15 aug 2022

Buizen of solid state

In het hoofdstuk over het verschil tussen lampen en transistorversterker leer je wat bij over de verschillen. Lampenversterkers zijn duurder, maar geven je een andere sound.

Combo of stack versterker?

Versterkers komen vaak in 2 vormen: Ofwel de "combo", een versterker en speaker(s) in 1 kast ofwel een stack, daarbij zit de versterker zelf in een aparte casing en wordt er een andere case aangehangen waar 1 of meer speakers inzitten. Een casing met daarin 1 of meer speakers noemt men een "cabinet" of "speakercabinet". Je hebt in ieder geval de 2 onderdelen altijd nodig: de versterker die je signaal krachtig genoeg maakt en de speaker om je signaal om te zetten in een geluid. Een combo heeft het voordeel dat er al onmiddellijk één of meer speakers mee in dezelfde casing zitten en hij gemakkelijk in vervoer is. Een aparte "head" (=versterker zelf) kan je voorzien van de cabinet die je maar wil.

Hoeveel vermogen moet je versterker zijn?

Beginnende gitaristen worden vaak misleid door het wattage van de versterker. Ze vergelijken het vaak met hun stereo die 100 Watt is en de huiskamer mooi kan vullen met geluid. Een goede gitaarversterker van 100 watt knalt bij wijze van spreken de ramen uit je huis... subtiel verschil. Buizenamps zijn dan vaak nog wel wat luider dan solid state versterkers.


  • Als je vooral op een kamertje thuis speelt kom je vaak met 5 à 10 watt al goed rond.

  • Om met een bandje te oefenen kan je best minstens 30 à 40 watt voorzien.

  • Voor stevige optredens in een zaal die al wat groter is dan een typisch café ga je dan best nog iets hoger.

Vergeet niet dat bij veel optredens er gewerkt wordt met een "PA" installatie. Dan worden er micro's voor de versterkers geplaatst en worden alle signalen gemixt door een geluidsman tot 1 signaal dat dan versterkt wordt en door de speakers van de zaal klinkt. Voor zo'n optredens volstaan de kleinere amps.

Gitaarversterker opties

Als je een versterker kiest moet je ook voor jezelf uitmaken welke opties je belangrijk vindt.

Modelling en effecten

Op veel versterkers worden enkele basic effecten geplaatst zoals een reverb (galm) etc. Tegenwoordig zijn de modelling versterkers ook aan een sterke opmars bezig. "modelling amps" simuleren het geluid van andere versterkers zodat het lijkt alsof je de ene moment op een scheurende Marshall speelt en daarna de warme cleane sound van een Vox aan het voortbrengen bent. Zo'n amp bevatten vaak ook een hele lading aan effecten zoals reverb, delay, distortion, chorus, phasers, tremolo, etc. Heel veel sounds in 1 bakje dus

Kanalen

Versterkers worden vaak met 2 of meer kanalen uitgerust. Je kunt het geluid van ieder kanaal manipuleren en switchen tussen de 2 met een simpele knop op de versterker of een (optioneel) voetpedaal. In de meeste gevallen maakt men een onderscheid tussen een "clean" en "high gain" kanaal. Clean spreekt wel voor zichzelf en "high gain" slaat op de stevigere rocksound. Ideaal als je tijdens een song moet wisselen tussen een cleane begeleiding en een scheurende solo.

EQ/toonregeling

Op veel versterkers zit een 3 bands toonregeling (of "EQ", van "Equalizer"); hiermee leg je nadruk op de lage, midden en hoger tonen. Voor veel gitaristen is dit voldoende omdat ze vaak nog bijregelen op hun gitaar, effectenpedaal, etc. Als je kieskeuriger bent en je sound wilt tweaken tot in de details, kan je een versterker kiezen met een meer uitgebreide EQ.

Effect loop

omdat je modulerende effecten zoals reverb en delay best achteraan in je effectenvolgorde steekt, bieden sommige versterkers een effectloop (of fx loop of send/return). Op die manier kan je de "preamp" van je versterker laten zorgen voor distortion en het signaal daarna gaan aanpakken met bv een delay. Als je geen effectloop gebruikt moet je je pedaaltjes VOOR de versterker in de volgorde plaatsen. Gevolg; je delay komt voor het punt te liggen waar je versterker je distortion gaat toevoegen en moet je eigenlijk een distortion of overdrivepedaaltje hebben om VOOR je delay/reverb te leggen (met dan de amplifier op cleane settings). Als je een effectenfreak bent kan ik je die effectloop dus zeker aanraden.

Boost

Vaak zitten er boost knoppen of regelingen op de versterker om het laag midden of hoog (treble) te boosten. Als je een verwoed Brian May fan bent, of op zen minst toch van zen geluid, is een treble boost op de amp een leuke optie. Een mid boost geeft je veel mogelijkheden.

Controur/brilliance/..

Vaak zitten er ook speciale toonregelingen op die qua naam verschillen van merk tot merk. Ze geven je sound een speciaal randje, leggen de nadruk op een bepaald frequentiebereik etc...

Hoofdtelefoon aansluiting

Heel handig is een hoofdtelefoon aansluiting om "stil" te kunnen oefenen. Let dan wel op dat je het volume niet te hoog zet!

Koopwijzer gitaar versterker

Slaapkamerversterker

Geen ambitie om in een band te gaan spelen? Bekijk dan zeker deze Laney LA12C Laat je niet misleiden door "maar" 12 watt. Deze gaat nog steeds behoorlijk hard! (ik weet waarover ik spreek; ik speel thuis vaak op een 15 Watt) Het voordeel van lager vermogen is dat je de gain wat verder kan opendraaien dan bij zo'n grotere versterker zonder dat het schandalig luid wordt. Ja. versterkers klinken beter dan je eruit haalt wat erin zit; ze worden niet graag beknot :).

Wel in een band(je) spelen?

Voor jou is er een groter formaat van versterker nodig. Je wilt je ding kunnen doen op het podium maar je budget is niet heel groot? Dan kan je deze transistoramp overwegen. Hij heeft veel geluidsmogelijkheden in huis omdat hij een ingebouwde stereo chorus, boost, 2 gain stages en apart instelbare effect loop in hui heeft. Ideaal als je graag nog wat over houdt voor pedaaltjes.


Dan kan je misschien een head en bijhorend cabinet overwegen.



Aanvullende blogpost


Nu ben ik heel benieuwd welke versterker jij gebruikt.

Laat een berichtje hieronder achter


Groet

Jan van Gitaartabs


440 weergaven1 opmerking

Gerelateerde posts

Alles weergeven

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Jan van der Heide
Jan van der Heide
Aug 15, 2022

Voor mijn semi akoestische gitaar (cort) gebruik ik een (nu al retro) laney versterker. Welke gebruik jij? Hoor het graag Gr Jan


Like
bottom of page