In deze workshop Metal en Rock gaat we in op de kenmerken van het geluid van #Rock en #Metal gitaar. Hoe je het beste je versterker kunt instellen voor Rock of Metal. Daag jezelf uit om mee te spelen met meer dan 20 bekende metal en rock riffs.
Voor elke riff is er een backingtrack zodat jij makkelijk kan meespelen. De backingtrack wordt afgespeeld via de media player en kan je live meespelen. In hoofdstuk twee worden riffs gespeeld door middel van Power chords. #Power chords (Power akkoorden) komen vooral voor in de rock en metal. Hoofdstuk drie gaat in op aanslag technieken en riffs die dat toepassen zoals #Palm muting en downstroke. Hoofdstuk vier gaat verder in op de aanslag technieken als aternate picking (wisselslag), gallops (galopjes) en riffs van beide. In hoofdstuk vijf bespreekt Bart de aanslag techniek galop. De meest bekende riff is hierbij Barracuda van Heart welke je uiteraard als uitdaging eens zou moeten proberen mee te spelen. In het laatste hoofdstuk, zes, worden de harmonics behandeld over de hele gitaarhals. Dit in combinatie met een distortion geeft een heel gaaf effect waarmee meerdere bands hun eigen sounds hebben gemaakt.
Inhoudsopgave Rock/ Metal workshop
Wat is kenmerkend aan Rock en Metal gitaar geluid?
Rock: Low-gain (lage oversturing)
Metal: High-gain (hogere oversturing)
Versterker instellingen;
Power chords
Slag technieken: Down stroke
Palm-mute
Down stroke (neer aanslag)
Rock Riffs met downstroke techniek
Metal Riffs met downstroke techniek
Slag technieken: Alternate picking
Alternate picking (om en om aanslag)
Rock Riffs met alternate picking
Metal Riffs met alternate picking
Slag technieken: Galop
Gemengde aanslag: Galop
Rock Riffs met Galop techniek
Metal Riffs met Galop techniek
Natural Harmonics
Pinch Harmonics
Riffs met Natural Harmonics
1. Wat is kenmerkend aan Rock en Metal gitaar geluid?
Rock en Metal gitaren zijn herkenbaar aan hun gebruik van distortion: Dit is een oversturing van de versterker, die op verschillende manieren in te stellen is. Bij Rock wordt een lagere oversturing gebruikt, bij Metal juist meer oversturing.
1.a Rock: Low-gain (lage oversturing)
Voorbeelden van bands/artiesten die met een low-gain instelling spelen:
AC/DC, Led Zeppelin, Deep Purple, Rolling Stones, Van Halen, Bryan Adams, Bruce Springsteen, Rage Against the Machine.
1.b Metal: High-gain (hogere oversturing)
Voorbeelden van bands/artiesten die met een high-gain instelling spelen:
We gaan aan de hand van wat klassieke gitaar riffs eens wat spelen met de klank van de versterker: Zo hoor je goed hoe je de versterker optimaal benut, en hoe distortion daarbij een grote rol kan spelen. Elke artiest heeft zijn eigen kenmerkende gitaargeluid, dit is een les om dat zo goed mogelijk te kunnen instellen.
1c Versterker instellingen; een korte uitleg:
Op elke versterker zijn over het algemeen dezelfde instellingen te vinden; soms worden er andere benamingen gebruikt, maar de functie van de knop is hetzelfde. Alle knoppen gaan van 1 tot 10: 10 is de hoogste instelling.
Volume. Ook wel Master of Master volume genoemd: Dit is het hoofdvolume voor de versterker. EQ. Oftewel: Equalistation. De balans van hoge (treble), lage (bass), en middentonen (mid). Gain: De hoeveelheid oversturing. Ook wel Overdrive of Distortion of Pre-amp genoemd.
Low-gain is grofweg van 1 tot 5.
High-gain is grofweg van 5 tot 10.
Sommige versterkers hebben nog extra opties, zoals: Presence: Helderheid van de klank. Reverb: Galm: Een korte galm klinkt als een kleine kamer, een lange galm klinkt als een grote hal.